Monday - Thursday 17:00 - 23:00
Friday 17:00 - 00:00
Saturday12:00 - 00:00
Sunday & Holidays12:00 - 23:00
Enquiries to our office Mo-Fr10:00 - 16:00

Ursulinergasse 2
97070 Würzburg

Our dishes in the Backöfele

The Backöfele-Pfännle

Backöfele-Pfännle

filled with grilled pork chops, pork shank, cured belly meat and bratwurstle. Served with sauerkraut, hand-rolled potato dumplings, potatoes cooked in broth and a pot full of dark beer gravy (serves 4 or more)
29,00 p.p.

Beginner's lettuce & soups

1/2 dozen agate snails

gratinated in homemade herb butter, served with herb bread
9,80

Smoked trout mousse

homemade, in a jar with sourdough bread
8,90

"Blue Tips"

three sausages in wine broth with sourdough bread
10,80

Würzburg potato soup

with smoked knockwurst and marjoram
6,00

Franconian scheureben soup

with cinnamon crackers
6,50

Franconian liver dumpling soup

With flädle
6,00

Side salad

3,50

Bread & Butter

3,20

Snack & Salads

Franconian "Gerupfter

dressed camembert with butter, cream, onions, peppers, served with sourdough bread
12,00

"Backöfele" Camembert

Camembert cheese au gratin with cranberries on toasted sourdough bread
13,70

Salad "Backöfele

Potato, cabbage, cucumber, carrot celery and leaf salad, served with crispy herb bread
14,50

optionally with:

Ham & Egg

+3,60

Cheese & Egg

+3,60

Turkey breast strips

+ 5,00

Pike-perch fillet

Fried on the skin
+ 9,00

From the grill

Pork chop in the pan

with pepper cream sauce, bacon beans and mashed potatoes
21,00

Onion roast

Tranche of Angus roast beef, in Franconian roast onion sauce served with fried potatoes with bacon and onions
28,00

Turkey steak in crispy crust

with sauce hollandaise, potato patties and cranberries
20,30

Argentine rump steak

with crispy baked root vegetables, pepper cream sauce and potato rösti
32,40

Argentine fillet

with crispy baked root vegetables, pepper cream sauce and potato rösti
39,60

Franconian cuisine

Franconian sausages

a pair of bratwurschtle on wine sauerkraut, with dark beer sauce, sourdough bread and mustard
13,50

Franconian wedding dinner

Veal rump in horseradish sauce, fried bread noodles and cranberries
22,80

Pike-perch fillet

fried on the skin, with herb mashed potatoes, vichy carrots and crayfish sauce
23,50

Oven fresh grilled knuckle

with dark beer sauce, hand-rolled potato dumplings and coleslaw
21,80

Sauerbraten "Backöfele

in a hearty sauce refined with gingerbread, served with hand-rolled potato dumplings, Backöfele blue cabbage and cranberries
24,80

Kasslerpfännle

Ribs, cured pork belly and Bratwürschtle, served with dark beer sauce, mashed potatoes, melted onions and sauerkraut
18,00

Lentil stew

according to grandma Ehehalt with vegetables and Franconian spoon sparrows
10,00

Green spelt cakes

homemade, with crispy oven root vegetables and herb yogurt
16,50

Our classics

Pork cutlet

with Franconian salad plate consisting of potato, cabbage, cucumber, carrot celery and leaf salad
15,80

Cordon Bleu

filled with juicy ham and cheese, served with homemade potato salad
16,80

Original Viennese Schnitzel

of saddle of veal, with homemade potato salad and cranberries
23,80

All of our specialty food menus can be found here.

Wildkarte

Einsteigerle

Maronensuppe

mit Cognac verfeinert und Krusteln vom Wildschweinschinken
7,50

Waldpilz-Bruschetta

angeschwitzte Waldpilze auf knusprigem Steinofenbaguette
10,40

Rote-Beete-Carpaccio

mit Ziegenfrischkäse, Rucola, gerösteten Walnüssen und Kürbiskernöl
11,30

Hauptspeisen

Hirschkalbs-Pilzragout

im Pfännle mit Apfel-Blaukraut, Eierspätzle und Preiselbeer-Birne
24,60

Gefüllte halbe Bauernente

mit Orangen-Thymiansoße, Backöfele-Blaukraut und Kartoffelklößen
35,40

Hirschkalbsschnitzel vom Rücken

in Kürbiskernpanade mit Waldpilzragout und Haselnussspätzle
28,80

Wildfleischküchle

mit geschwenktem Rosenkohl, Wildsoße und Bratkartoffeln
18,50

Schupfnudeln -vegan-

mit gegrilltem Kürbis, Rote-Beete-Schmand und Rucola
19,70

Preisänderungen vorbehalten. Es gelten unsere Allgemeinen Geschäftsbedingungen, die wir Ihnen auf Wunsch gerne zusenden.

Alle unsere Speisen werden mit frischen Zutaten zubereitet. Da kann es schon mal vorkommen, dass etwas nicht oder nur in geringer Menge zu erhalten ist. Bitte haben Sie Verständnis, sollte ein Gericht aus diesen Gründen gerade nicht zu bestellen sein.

Speisen

Was Süaß

Backöfele Kaiserschmarrn

im Pfännle karamellisiert, mit Haselnüssen, Mandeln und Rosinen, dazu Vanilleeis und Schlagrahm (ab 2 Personen)
9,00 (p.P)

Apfelpfannküchle

karamellisiert, dazu Vanilleeis und Schlagrahm
9,90

Schokolade macht glücklich

alles Schoko: Kuchen Schoko, Mousse Schoko, Eis Schoko
10,70

Opa Ehehalt‘s Käsekuchen

mit Butterstreusel, Apfel-Zimt Eis und Schlagrahm
9,60

Glühwein-Zwetschgen-Crumble

im Glas, mit Spekulatiusschaum
8,80

Du musst mal ein Eierlikörchen trinken. Das Leben muss ja irgendwie weitergehen.

Eierlikör im Glas, Vanille-Sahne und ein Knusperle
6,40

Getränke

Kaffee & Co

Espresso

2,50

Espresso Doppio

3,80

Cappuccino

3,10

Caffè Crema

3,10

Caffè Latte

3,10

Latte Macchiato

3,80

Brände

Wecklein

Mirabelle

40%
5,00 2cl

Himbeergeist

40%
5,00 2cl

Fränkischer Haselnussgeist

40%
5,50 2cl

Williams Christ-Birne

aus dem Holzfass, 40%
6,50 2cl

Weingut am Stein, Ludwigs Hausbrände aus dem Barrique

Apfel

40%
5,00 2cl

Trester vom Silvaner

45%
5,00 2cl

Prinz, Die Feinbrennerei

Alte Williams Christ-Birne

41%
6,00 2cl

Alte Haus-Zwetschke

41%
5,00 2cl

Alte Kirsche

41%
5,50 2cl

Kräuterle

Fernet Branca

35%
2,80 2cl

Ramazotti, mit Eis und Zitrone

30%
3,20 2cl

Jägermeister

35%
3,00 2cl

Großes altes Franken - wie wir es lieben

2020/21 SILVANER

Weingut Bürgerspital – trocken
62,00 (0,75l)

2020/21 SILVANER

Weingut Rainer Sauer – trocken
73,50 (0,75l)

20218/19 SILVANER

Weingut Meintzinger – trocken
78,50 (0,75l)

2012 SILVANER – aus unserer Schatzkammer

Weingut Zehnthof, Theo Luckert – trocken
89,00 (0,75l)

Die weißen Schoppen

2021/22 MÜLLER-THURGAU "Backöfele"

Ausbau Weingut Rudloff – trocken
5,50 (0,25 l)

2021/22 SILVANER "Backöfele"

Ausbau Weingut Rudloff – trocken
5,80 (0,25 l)

2021/22 SILVANER

Weingut am Stein – trocken
6,00 (0,25 l)

2021/22 RIESLING

Weingut Wirsching – trocken
7,80 (0,25 l)

2020/21 WEIßBURGUNDER

Weingut Rudloff – trocken
7,00 (0,25 l)

2020/21 SCHEUREBE

Weingut am Ölspiel – halbtrocken
6,80 (0,25 l)

2020/21 BACCHUS

Weingut Rudloff – halbtrocken
6,20 (0,25 l)

Die roten Schoppen

2021/22 ROTLING

Weingut Rudloff – trocken
6,50 (0,25 l)

2019/20 ROTWEIN-CUVÉE „Spitalschoppen“

Weingut Bürgerspital – trocken
7,00 (0,25 l)

2021/22 REGENT

Becksteiner Winzer – halbtrocken
5,60 (0,25 l)

2020/21 DOMINA

Weingut Meintzinger – trocken
7,80 (0,25 l)

Fruchtiges Franken

Leichte Frucht

2021/22 MÜLLER-THURGAU

Weingut Leininger – trocken
19,00 (0,75 l)

2021/22 MÜLLER-THURGAU

Weingut Rainer Sauer – trocken
21,50 (0,75 l)

2020/21 SAUVIGNON BLANC

Christine Pröstler – trocken
26,50 (0,75 l)

2021/22 SAUVIGNON BLANC

Weingut Juliusspital – trocken
21,50 (0,75 l)

2021/22 SCHEUREBE

Weingut Peter Rudloff – trocken
22,00 (0,75 l)

Große Frucht

2021/22 SAUVIGNON BLANC

Weingut Roth – trocken
27,50 (0,75 l)

2020/22 SCHEUREBE

Weingut Horst Sauer – lieblich
37,00 (0,75 l)

2020/21 SCHEUREBE

Weingut am Stein – trocken
46,,00 (0,75 l)

2021/22 BLANC DE BLANCS

Weingut Hans Wirsching – trocken
31,00 (0,75 l)

2019/20 GEWÜRZTRAMINER

Weingut Schloss Sommerhausen – trocken
26,00 (0,75 l)

Leichte Silvaner

2021/22 SILVANER „Backöfele Eigenbau“

Ausbau: Weingut am Stein – trocken
23,00 (0,75 l)

2021/22 SILVANER

Weingut am Stein – trocken
26,00 (0,75 l)

2020/21 SILVANER

Weingut Roth – trocken
31,00 (0,75 l)

2021/22 SILVANER

Horst Sauer – trocken
28,50 (0,75 l)

2021/22 SILVANER

Glaser Himmelstoss – trocken
29,50 (0,75 l)

2021/22 SILVANER

Bürgerspital Würzburg – trocken
24,00 (0,75 l)

2021/22 SILVANER

Weingut Hofmann – trocken
28,00 (0,75 l)

2021/22 SILVANER

Weingut Rainer Sauer – trocken
36,00 (0,75 l)

2021/22 BLAUER SILVANER

Weingut Schloss Sommerhausen – trocken
37,50 (0,75 l)

2020/21 SILVANER

Weingut Staudt – trocken
28,50 (0,75 l)

Große Silvaner

2021/22 SILVANER

Weingut Wirsching – trocken
37,50 (0,75 l)

2020/21 SILVANER

Weingut Rainer Sauer – trocken
47,50 (0,75 l)

2020/21 SILVANER

Weingut am Stein – trocken
47,00 (0,75 l)

2020/21 SILVANER

Weingut Peter Rudloff – trocken
35.50 (0,75 l)

2019/20 SILVANER

Weingut Ernst Popp – trocken
31.50 (0,75 l)

Leichte Rieslinge

2021/22 RIESLING

Weingut Meintzinger – trocken
24,50 (0,75 l)

2021/22 RIESLING

Weingut am Stein – trocken
26,00 (0,75 l)

2021/22 RIESLING

Weingut Glaser – trocken
25,50 (0,75 l)

Große Rieslinge

2020/21 RIESLING

Weingut Rainer Sauer – trocken
36,50 (0,75 l)

2020/21 RIESLING

Weingut am Stein – trocken
39,00 (0,75 l)

2020/21 RIESLING

Weingut Bürgerspital – trocken
33,50 (0,75 l)

Leichte Burgunder

2021/22 GRAUBURGUNDER

Weingut Meintzinger – trocken
28,50 (0,75 l)

2021/22 WEIßBURGUNDER

Weingut Peter Rudloff – trocken
29,50 (0,75 l)

2021/22 GRAUBURGUNDER

Weingut Leininger – trocken
26,00 (0,75 l)

2021/22 CHARDONNAY

Weingut Hans Wirsching – trocken
38,50 (0,75 l)

Große Burgunder

2020/21 WEIßBURGUNDER

Weingut Höhn – trocken
40,00 (0,75 l)

2019/20 CHARDONNAY

Weingut Christine Pröstler – trocken
43,00 (0,75 l)

2020/21 WEIßBURGUNDER

Weingut am Stein – trocken
48,50 (0,75 l)

Rotes Franken

Leichtes rotes Franken

2020/21 CUVEE „SCHWARZER PETER“

Weingut Peter Rudloff – trocken
25,50 (0,75 l)

2020/21 SPÄTBURGUNDER

Weingut Ernst Popp – trocken
27,00 (0,75 l)

2018/19 MERLOT - nur im Backöfele

Weingut am Stein – trocken
48,00 (0,75 l)

2019/20 SPÄTBURGUNDER

Weingut Hofmann – trocken
28,50 (0,75 l)

2017/18 SPÄTBURGUNDER

Weingut am Stein – trocken
41,00 (0,75 l)

2018/19 ACOLON

Weingut Roth – trocken
37,50 (0,75 l)

Großes rotes Franken

2019/2020 CABERNET DORSA

Weingut Ernst Popp – trocken
28,50 (0,75 l)

2018/19 SPÄTBURGUNDER

Weingut am Stein – trocken
55,00 (0,75 l)

2019/20 CUVÉE AUS CABERNET

Weingut Rudloff – trocken
54,50 (0,75 l)

2020/21 BLAUFRÄNKISCH R

Weingut Bürgerspital – trocken
41,00 (0,75 l)

2018/19 SPÄTBURGUNDER RR

Weingut Hofmann – trocken
71,00 (0,75 l)
beer

Traditional Franconian

The main building was donated by Prince Bishop Julius Echter as early as 1580. The Backöfele can therefore look back on over 425 years of Franconian family tradition since then.

like

Cozy ambience

There is the right place for everyone. It can be the small romantic corner, the cozy table for the pint in the courtyard or the large table in front of an ancient mural.

cloche

Tasteful cuisine

We offer a classic Franconian cuisine with a keen eye for subtleties and a lot of desire for tradition. New things are integrated just as lovingly as the tried and tested.

Desserts

What sweet

Backöfele Kaiserschmarrn

caramelized in the pan, with hazelnuts, almonds and raisins served with vanilla ice cream and whipped cream (from 2 persons)
8,90 (p.p)

Apple pancake

caramelized with cinnamon sugar, vanilla ice cream and whipped cream
9,90

Chocolate makes happy

All chocolate
9,90

Two kinds of sorbet

of mango and cassis with fruit mirror
8,20

Homemade vineyard peach ice cream

in a noble sweet Riesling bath
9,40

You need to have an eggnog sometime. Life has to go on somehow.

Egg liqueur, vanilla cream and a crispy pearl
6,00

Kilian D.
1701165456
Sehr bekannte location mit urigem Touch. Typisch fränkische Küche und mit deftigen Speisen. Vegetarische Gerichte gibt es, sind aber... überschaubar. Qualität des Essens ist hervorragend.Ambiente ist top, hat aber seine entsprechende Geräusch und Lärm Kulisseread more
maximilian R.
1700391523
Super Service, mega leckeres fränkisches Essen, wundervolles Ambiente. Es sei gesagt, für Gäste die bei Licht Essen wollen, ist das Backöfele... nichts, hier ist wird romantisch bei Kerzenschein gegessen.Ich komme gerne wieder Danke an das gesamte Team!read more
Peter
1700922818
Wir waren in Würzburg tätig und wollten zum Mittag schön Essen gehen. Frau fand das im Internet gut bewertete Backöfele.Wir wurden gleich... freundlich begrüßt und wurden ohne vorhandene Reservierung zum Tisch geführt.Wir waren um 13 Uhr 39 da und um 15 Uhr war der Tisch wieder reserviert.Ein netter Ober kam zu uns, fragte nach dem Getränkewunsch. Das Essen hatten wir da aber auch schon auf der Karte gefunden und bestellten auch das.Die halbe Ente und das Schäufele wurden zeitnah serviert und davor eine Maronensuppe.. Mit der Bemerkung, dass die Teller heiß sein könntenAlles wieder sehr nett serviert worden, Absolut klasse, besser geht es nicht.Essen war absolut gut.Gerne wiederread more
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Drinks

Coffee & Co

Espresso

2,50

Espresso Doppio

3,80

Cappuccino

3,10

Caffè Crema

3,10

Caffè Latte

3,10

Latte Macchiato

3,80

Fires

Wecklein, Old house distillery

Mirabelle

40%
5,00 2cl

Raspberry brandy

40%
5,00 2cl

Franconian hazelnut spirit

40%
5,50 2cl

Williams Christ pear

from wooden barrel, 40%
6,50 2cl

Kräuterle

Fernet Branca

35%
2,80 2cl

Jägermeister

35%
3,00 2cl

Ramazotti

with ice and lemon, 30%
3,20 2cl

Winery am Stein, Ludwigs house brandies from the barrique

Apple

40%
5,00 2cl

Pomace from Silvaner

45%
5,00 2cl

Prince, The fine distillery

Old Williams Christ pear

41%
6,00 2cl

Old house plum

40%
5,00 2cl

Old cherry

41%
5,50 2cl

Hungry?

Request table at Backöfele now

What is there to consider?

If you book between 17:00 and 19:00 your place is reserved for 2 hours . This means that your table will most likely be given to other guests afterwards.

You want to book for more than 8 people?

Dogs are of course always welcome with us.

We accept card payment with EC, Visa, Master and UnionPay.
However, please note that if you have 8 or more people, we will only bill you by the table. Single payer is not possible in this context.

13 - Backöfele-310522-013
44 - Backöfele-310522-044

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